Belgesiz hurdacılık cezası nedir? Sorusu son dönemlerde hurdacılık yapmak isteyen birçok kişinin üzerinde durduğu konular arasında yer almaktadır.
Gerekli olduğu zamanda üretilmiş fakat ömrünü doldurmuş ve bütün işlevlerini kaybetmiş olan her şeye hurda adı verilmektedir. Hurdacılıkta her madde ve materyal hurda sayıldığı gibi odun ve tahta çeşitleri de hurda olarak değerlendirilir. Hurda denildiği zaman insanların aklına ilk gelen şey metaldir, ama hurda çeşitleri ve türleri oldukça geniş bir gruba sahiptir.
Bilinen her madde ve malzemelerin hurdası vardır. Titanyum ve çeşitleri de hurda grupları arasında bir yere sahiptir. Ömrünü ve işlevlerini tamamlamış her ürün ve malzeme hurda olarak ayrılmaktadır.
Hurdalar kendi aralarında birçok madde ve materyal içermektedir. Motorlarda plastik, bakır, alüminyum ve demir hurdası bulunmaktadır. Motorların içerisinde diğer madde ve materyallerden de bulunmaktadır.
Belgesiz Hurdacılık Nedir?
Hurdacılık artık kullanılmayan madde ve malzemelerin toplanarak ya da satın alınarak geri dönüşüm yapılmasını sağlamaktadır. Hurdacılık sayesinde birçok madde ve materyaller geri dönüşüme uğrayarak geri kazanımı sağlanmaktadır. Ülkemizde hurdacılık mesleği ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır ve ülkemizde bu tür çalışmalara destek verilmektedir. Hurdacılık mesleği ile ilgili detaylı bilgileri bu işi yapan insanlardan alabilirsiniz.
Hurdacılık ülkemizde gelişmekte ve değişmekte olan sektör grupları arasında yer almaktadır. Hurda borsası tüm dünyada neredeyse kendi borsasını oluşturmak üzeredir. Hurdacılık mesleğini yaparak birçok insan para kazanmaktadır. Hurdacılık geri dönüşümden önce son basamaklar arasında yer almaktadır. Hurdacılık sayesinde birçok malzeme geri dönüşüm geçirir ve elde edilen hammaddeler sayesinde yeni ürünler üretilmektedir.
Belgesiz Hurdacılık Cezası Nedir?
Belgesiz hurdacılık yapmanın ceza vardır. Belediyeden ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin alamadığınız takdirde yasal olarak ceza kesilmesi mümkündür.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı yeni düzenlemeler arasında belgesiz hurdacılık yapmanın cezası da belirlenmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı yeni düzenleme ile toplanan kağıtların satılmasının cezası 20 bin tl olarak belirlenmiştir. Sadece toplanan kağıtların satılması değil, toplanan kağıtları para karşılığı alan şirketlere de 140 bin TL para cezası belirlenmiştir. Eğer bakanlıktan yada belediyeden izin belgeniz var ise böyle bir durumda izin belgenizi göstermeniz yeterli olacaktır.
Hurda Türleri Nedir?
- Elektronik
- Naylon
- Kurşun
- Alüminyum
- Motor
- Kağıt
- Konteyner
- Akü
- Döküm
- Çelik
- Karton
- Demir
- Pimapen
- Plastik
- Bakır
- Krom
- Kompozit
- Tahta
- Kablo
- Sarı
- Nikel
- Profil
- Teker
- Çinko
Tehlikesiz Atık Toplama ve Ayırma Belgesi ( TAT Belgesi)
TAT ( Tehlikesiz Atık Toplama ve Ayırma Belgesi ) almanız için gerekli olan evraklar aşağıda verilmiştir.
- Proje Özetiniz,
- Radyasyon ölçüm cihazınızın belgesi,
- Atıksu bağlantıları belgeleriniz yada yazınız,
- Vaziyet planınız,
- Yetkililer için İmza sirküleriniz,
- Ticaret Sicil Gazetesi Örneğiniz,
- Vergi Levhanız,
- ÇED yazınız,
- Tesisinizde çalışan elemanların radyasyon ölçüm cihazı belgesi ( kullanımı için),
- Taahhütnameniz,
- Mülkiyetinizin resmi belgesi,
- Kalibrasyon belgeniz.
Bu belgeler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak Tehlikesiz Atık Toplama ve Ayırma Belgesi ( TAT) alabilirsiniz. Kurmak istediğiniz tesisle ilgili de yapmanız gereken bazı şeyler bulunmaktadır, bunlar ise;
- Stok sahanızın zemin kısmı beton yada onun benzeri malzemeleri ile yapılarak geçirimsiz özelliğine sahip olmalıdır.
- Tesisinizde kullanacağınız sular içinse drenaj sisteminizin olması gereklidir.
- Tesisinizin çevresinin dışarıdan kapalı olması gerekmektedir.( Tesisin içi görünmeyecek şekilde)
- Tesiste herhangi bir çalışma işi olmayan bireylerin içeri girmesi kesinlikle yasak olmalıdır. Radyasyon ölçüm cihazı kullanmanızı gerektiren bir iş var ise mutlaka ölçüm cihazına sahip olmanız gerekmektedir.
- Tesiste bulunan her atık için ayrı bir konteyner ve konteyner numarası olması gerekmektedir.
Tesisinizin sorunsuz bir şekilde açılmasını istiyorsanız eğer yukarıda yazılanları yapmanız gerekmektedir. Eğer bu işlemler yapılmaz ise tesisinize hem ceza kesilebilir hem de kapatılabilir.
Bunun yanı sıra En Çok Hurda Nerede Bulunur? Sorusunun cevabını arıyorsanız bağlantıya tıklayarak yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz.
Seyyar Hurdacılık Belgesi
Seyyar hurdacılık yapan ya da yapacak olan kişilerin Mahalli İdareler veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden belge almaları gerekmektedir. Bu belge sayesinde gereken zamanlarda yetkili kişilere göstererek sorunsuz bir şekilde işinizi yapabilirsiniz. 18 yaşını doldurmayan kişilere bu belge sadece yanlarında vasileri var ise verilmektedir.