Hurda Olarak Değerlendirilen Malzemeler Nelerdir? Sorusu hurda toplayıcıların son dönemlerde en çok üzerinde durduğu konular arasında yer almaktadır
Hurda malzemeler denildiğinde ilk akla gelen demir, çelik, alüminyum ve bakır olsa da, geri dönüşümde yaşanılan teknolojik gelişmeler ile birlikte birçok atıl durumda bulunan eşyanın geri dönüşüme kazandırıldığını görebilmek mümkündür. Özellikle hurda toplayıcıların bu konuda kimin hangi hurdalara yönelik alım yaptığı ve hangi hurda fiyatının daha yüksek olduğuna ilişkin olarak araştırma yaptığını bilmekteyiz. Sizlerde hurda malzemeleri konusunda araştırma yapıyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Hurda Olarak Değerlendirilen Malzemeler Nelerdir? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.
Hurda Olarak Değerlendirilen Malzemeler Nelerdir?
Hurda olarak değerlendirilen malzemeler arasında metal, demir, çelik, bakır, plastik, tahta veya sunta ham maddeli ürünler yer almaktadır. Hurda, en genel tabirle artık kullanılmayan, işlevini kullanılamayacak derecede yitirmiş, eski ve ihtiyaç fazlası ürünler olarak ifade edilebilir. Bu hurda diye adlandırılan ürün çeşitlerinin içerisine çeşitli farklı materyallerden üretilen eşyalar, makineler ve elektrikli ev aletleri dâhil olmaktadır.
Hurda Malzemelerin Çeşitleri
Hurda malzemelerinin çeşitleri oldukça fazladır. Gündelik hayatta kullanılan ürün çeşitliliği göz önünde bulundurularak kullanılan eşyaların ham maddelerinin ve materyallerinin ne derece çok olabileceğini hayal etmek mümkündür.
Gündelik hayatta yer alan ve sıklıkla kullanılan beyaz eşyaların malzemeleri ile bilgisayar, televizyon, ev eşya veya mobilyaların malzemeleri arasında büyük farklar vardır. Veya bir elektrikli süpürgenin üretilmesinde çok fazla materyal kullanılır. Dolayısıyla da bu eski eşyaların veya makinelerin kullanım ömrü dolduğunda artık hurda olarak adlandırıldığında da birçok çeşit hurda türü ortaya çıkmaktadır. Hurda malzeme çeşitlerinden bazıları şu şekilde ifade edilebilir:
- Pirinç
- Alüminyum
- Çinko
- Krom, nikel
- Kurşun
- Demir, çelik
- Bakır
- Plastik, tahta veya sunta ham maddeli eşyalar
Hurda malzeme çeşitlerinden birkaçıdır. Daha doğru bir ifadeyle gündelik hayatta karşımıza en çok çıkan hurda malzeme çeşitleri içerisinde yer alırlar. Hurda, kelimesine en çok metal atıklar için kullanılmasından aşinayız. Ama üretilen her ürün, eşya, makine veya küçük ev aleti kullanım ömrünü doldurduğunda hurdaya çıkmaktadır ve bu hurdaların üretim ham maddesinden dolayı birbirinden ayrılması gerekmektedir.
Gerek ürün çeşitliliği gerekse satışındaki fiyatlandırma sebebiyle hurda malzemelerinin birbirinden ayrılması alıcı, satıcı ve hurdacı için büyük kolaylık sağlamaktadır. Hurda malzemeleri bu sebeplerden dolayı çeşitlilik gösterir.
Hurda Çeşitlerinin Farkları
Hurda çeşitlerinin farklarına değinecek olursak ürünün çeşidi ön plana çıkar. Ününün çeşidi ve fonksiyonelliği ürünün yapımında ne kadar çeşitte ham madde bulunduğunu gösterir. Kullanılan ham madde sayısı ne kadar artarsa bir ürün içerisindeki hurda malzemeleri çeşitliliği de o derece artmaktadır. Bu çeşitli hurda malzemeleri kendi içlerinde geri dönüştürülebilmelerine göre, kullanım alanlarının fazlalığına, bulunma ve erişme kolaylık veya sıklıklarına göre kategorilere ayrılmaktadır.
Örneğin bir bakır ürün ile plastik ürün arasında kalite, ham madde ve fiyat farkı olması olağandır. Bu sebeple bakırdan veya plastikten üretilen ürünün hurdasının da aynı şekilde satışında fiyat farkları ortaya çıkması beklenir. Bu işin ustası olan hurdacılar bu ayrımı daha iyi yapabilmekte ve satıcı veya alıcılarına fiyat belirlemesini ona göre yapmaktadırlar.
Eşyaların Hurda Olması
Herkes evine veya ofisine, çalışan olarak gittiği iş yerine, okuluna, kısacası bulunduğu her yere ihtiyacına göre eşyalar alır. Bu eşyalar belirli bir süre beklenen ihtiyacı karşılar ve kullanım ömürleri dolar veya kullanım ömürleri dolmadan bozulup arızalanabilirler. Bu tip durumlarda bu eşyalar, makineler veya küçük ev aletleri ya onarılıp, tamir ettirilip kullanıma devam eder. Ya da artık kullanılamayacak olduğu anlaşılır ve hurdaya ayrılır. Türü, materyali, markası, boyutu fark etmeden artık kullanılmayan eşyaların, makinelerin ve küçük ev aletlerinin tümüne hurda denir.
Bunun yanı sıra En Çok Alımı Yapılan Hurda Malzemeler ile ilgili olarak bilgi almak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Hurda Eşyalarla Yapılabilecekler
Hurda olarak adlandırılan bu eşyalarla neler yapılabilir? Makinelerin veya ev araçlarının içeri açılarak malzemelerinden birkaçı başka bir alanda kullanılmak üzere ayrılabilir. Ya da en zahmetsiz yöntem olarak bu eski ve kullanılmayan eşyalar hurdacıya satılabilir. Bu tip eski eşyaları alan hurdacılarla iletişime geçilerek hurda eşyalara fiyat biçilir. Satıcıya uygun gelen fiyata eski eşyalar hurdacıya satılabilir.