Hurdacılık Belgesi Nasıl Alınır?

Hurdacılık Belgesi Nasıl Alınır? Ülkemizde hurdacılık önemli geçim kaynakları arasında en çok tercih edilen meslek grubudur. Bilindiği üzere küçük çaplı hurdacılık işlerinde sadece toplanan hurda malzemelerini satacaksanız eğer herhangi bir belgeye ihtiyacınız yoktur. Ancak büyük çapta hurdacılık yapmak istiyorsanız eğer işletme için bir hurdacılık belgesi gereklidir. Gerekli olan bu belge ise Tehlikesiz Atık Toplama Ve Ayırma Belgesi olarak verilmektedir.

Tehlikesiz Atık Toplama ve Ayırma Belgesi İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Eğer bir hurdacılık firması açmak istiyorsanız bu belgeyi almak zorundasınız. Bu alınan belg sayesinde hem kurumsal olabilirsiniz hemde ihalelere girerek kazanç elde edebilirsiniz. Gerekli belgelerin doğruluğu için gerekli yerlerden teyit alabilirsiniz.

  • Vergi levhası,
  • Vaziyet planı,
  • ÇED tarafından adınıza yazılan yazı,
  • Proje özeti,
  • Atıksu bağlantıları belgesi,
  • Yetkinlikler için gerekli olan imza sirküleri,
  • Taahhütname,
  • Kalibrasyon belgesi,
  • Mülkiyet resmi belgesi,
  • Ticaret sicil gazete örneği,
  • Radyasyon ölçüm cihazları belgeleri,
  • Radyasyon ölçüm cihazı kullanım eğitim sertifikası, 

Kuracağınız tesis içinde bazı şartları yerine getirmelisiniz. Tesis şartları şu şekildedir;

  • Depolama yapılacak olan bölgenin zemin sahası beton yada benzeri malzemeden yapılmış olması ve geçirimsiz olması gereklidir.
  • Tesisteki sular için drenaj sistemi olması gereklidir.
  • Tesisin etrafının kapalı olması gereklidir.
  • Tesise giriş çıkışların sadece çalışanlar tarafından olması gereklidir.
  • Radyasyon ölçüm cihazı bulundurulması gereklidir.
  • Her atık malzeme için özel ve ayrı konteynerler olması gereklidir ve bu konteynırların kodları olması gereklidir.
  • Tehlikesiz Atık Toplama Ve Ayırma Belgesi Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilmektedir.

Seyyar hurdacılık yapmak istiyorsanız eğer Mahalli İdareler yada Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden size gerekli olan belgeyi alabilirsiniz ve gerekli durumlarda yetkililere belgenizi göstermeniz gereklidir.

Metal Hurda İthalat Belgesi

Açacağınız tesis için Geçici Faaliyet Belgesi aldıktan sonra ise İthalat İzin için TAEK belgesi gereklidir. Bu belgeye sahip olduktan hemen sonra Bakanlıktan İthalat izin belgenizi almanız gereklidir.

Diğer işlerde olduğu gibi hurda alımında da, esnaf muaflığı kapsamında hurda toplama işi yapanlara,, yapılan ödemlerden %2 gelir vergisi alınmaktadır.

hurdacılık belgesi nasıl alınır?

Hurdacılık Belgesi Nasıl Alınır? Sıfır Atık Belgesi Alma

Sıfır atık belgesi almak için sıfır atık bilgi sistemi üzerinden başvuru yapılabilir ve istenilen belgelerin ve bilgilerin doğru bir şekilde verilmesi zorunludur. Gerekli olan belgeler ve bilgiler başvuruyu yapan kişi tarafından sisteme yüklenmelidir. Gerekli görülen durumlarda da ek belgeler istenmektedir. 

Sıfır atık belgesi için yapılan başvuru İl Müdürlüğü tarafından otuz iş günü içerisinde  değerlendirilmektedir. Gerekli olabilecek durumlarda ise İl Müdürlüğü tarafından iş yerinde incelemeler yapılır. Yapılan başvurularda eksik belge yada eksik bilgilendirme yapılması durumunda başvuruyu yapan kişiye eksik olan bilgi veya belgeler iletilerek bilgi verilir. Bildirilen eksik belge veya bilgiler otuz iş günü içerisinde tamamlanıp sistem üzerinden yeniden sunulmaz ise yapılan başvuru reddedilir.

İl Müdürlüğü tarafından verilen sıfır atık belgeleri 5 yıl geçerlidir. Sıfır atık belgesi bulunan kişiler belge süresinin dolmasına 3 ay kala yenileme başvurusu yaparak bütün süreçleri yeniden yapmak zorundadır. Sıfır atık belgesi için ödenecek olan miktar Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından her yıl yeniden belirlenmektedir.

Seyyar hurdacılık için belge yerine belediyeden gerekli olan izinlerin alınması yeterlidir. Belediyeden alınan bu izinler sayesinde gerekli durumlarda yetkililerle izin belgenizi paylaşabilirsiniz. Seyyar hurdacılık sayesinde ise doğada yıllar boyunca kalacak olan malzemeler toplanarak geri dönüşüme uğramış olur. Bu sayede hemde doğa hemde çevre birazda olsa atıklardan arınmış olacaktır.

Atık Toplama Lisansı Alma

Cinslerine ve atıklarına göre ayrılmış olan atıklar geri dönüşüm işlemine sokulurlar.

Geri dönüşüm yapılan plastikler kırma makineleri sayesinde çok küçük parçalara ayrılmaktadırlar. Geri dönüşüm işletmeleri kırılan bu küçük parçaları belli bir oranda hammedenin orjinali ile kullanırken diğer bir yandan ise bu küçük parçaları eriterek ikinci sınıf hammadde yapabilirler.

Geri dönüşüm tesisleri plastik atıkların kabulünü ve faaliyetlerini yapmak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden Geri Kazanım Lisansı almak zorundadırlar. Lisans belgesine sahip olabilmek için bu işte yetkili olan bir çevre danışmanlık firmasından hizmet alınması gereklidir.

Bunun yanı sıra Hurdacılığa Dair Bilgiler için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Yazımızı Ne Kadar Faydalı Buldunuz ?

Yazımızı Değerlendirmek için lütfen bir yıldıza tıklayın!

Puan Ortalaması / 5. Oy sayısı:

Oy kullanmadınız, Yazımızı Değerlendirmeniz Bizi Mutlu eder.

avatar of hurda fiyatları

Hurda Fiyatları

En güncel 2022 hurda fiyatlarını hurdafiyatlar.com sitesinden takip edebilirsiniz.

Benzer Hurda Fiyatları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir