Son yıllarda geri dönüşüm ve geri dönüştürme konuları gündemde oldukça fazla yer almaktadır. Atık kaynakların yeniden üretime kazandırılması kapsamında hurdacılık işi de birçok kişi tarafından gözde mesleklerden biri haline gelmektedir. Hurdacılık yapmak isteyenlerin merak ettiği konulardan bir tanesi de hurda toplama belgesi nereden alınır sorusu olmaktadır. Çevremizde birçok farklı türde hurda atık geri dönüşüme kazandırılmak istenmektedir. Fakat hurdacılıkta da farklı kategorilerde hurda toplama ve dönüştürme işlemleri yer almaktadır. Özellikle seyyar hurdacılık yapmak isteyenler ya da hurda toplama işletmesi kurmak isteyenler için ayrı ayrı gereklilikler yer almaktadır.
Hurda Toplamak İçin Aranan Şartlar
Hurda toplama belgesi ya da mevzuattaki adı ile tehlikesiz atıklar toplama-ayırma belgesi alabilmek için bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlar hurda toplama üzerine kurulacak işletmeler için geçerlidir. Seyyar hurdacılık yapmak isteyenlerden ise genellikle herhangi bir belge talep edilmemektedir. Ancak tabi ki bu durum bölgeden bölgeye değişim gösterebilmektedir.
Burada yer alacak hurda toplamak için aranan şartlar ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından büyük işletmeler için sunulan şartlardır. Bu şartları genel olarak özetlemek gerekirse; kullanılacak tesisin altyapı ve teçhizat konularında yeterli olup olmadığı, toplama ve ayırma işlemlerinin hangi atık grubu için yapılacağının seçimi, radyasyon tespit cihazının bulunması, konu ile ilgili yeterliliğe sahip personel çalıştırılması gibi temel şartları yerine getiren işletmeler başvuruda bulunarak hurdacılık yapmaya başlayabilmektedir.
Hurda Toplama Belgesi İçin Gerekli Evraklar
Hurda toplama belgesi nereden alınır konusunu merak edenler aynı zamanda hurda toplamak için gerekli evrakları da sorgulamaktadır. Bu evraklar şu şekilde sıralanabilir;
Tapu Ya Da Kira Sözleşmesi önemlidir. Tehlikesiz atıkların geri kazanımı ile alakalı hazırlanmış taahhütname (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı il müdürlüklerinden temin edilmektedir.)
- Vergi Levhası
- İmza Sirküleri
- Ticaret Sicil Gazetesi
- Radyasyon Ölçüm Cihazı ile ilgili belgeler
- Vaziyet Planı
- ÇED Görüş Yazısı
- Altyapıya ait ve tesise ait proje özeti
Yukarıdaki evraklarla beraber ilgili bakanlığın il müdürlüklerine başvuruda bulunularak hurda toplama belgesi alınabilmektedir.
Böylece hurda toplama belgesi nereden alınır sorusunun cevabı da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı il müdürlüklerine başvuru yapılarak alınır yanıtı olmaktadır. Seyyar hurdacılık yapmak isteyen kişiler ise çeşitli ölçeklere göre ilgili ticaret odasına kayıt yaptırması gerekebilmektedir.